Gemeenschap van goederen

(beperkte) gemeenschap van goederen (huwelijksgoederengemeenschap)

Bij huwelijken tot 1 januari 2018 geldt dat als u in gemeenschap van goederen getrouwd bent en gaat scheiden, beide partners in principe recht hebben op de helft van het vermogen en ieder van de partners moet de helft van de schulden voldoen. Bij huwelijken vanaf 1 januari 2018 geldt nog maar een beperkte gemeenschap van goederen. Niet al het vermogen en niet alle schulden vallen nog automatisch in de gemeenschap. Wat er bij een scheiding dan tussen partijen verdeeld moet worden moet goed worden uitgezocht. Hoe de verdeling in uw situatie zal zijn, wordt tijdens de scheidingsprocedure bepaald. Dit kan in goed overleg gaan, maar indien noodzakelijk zal de rechter een verdeling maken.

Bij de verdeling van de gemeenschap is het belangrijk dat u zich bij laat staan door een ervaren echtscheidingsadvocaat. Plan een gratis eerste consult in en wij bespreken de procedure met u.

Bel op 0346 561 132, mail naar [email protected] of plan een afspraak via het online contactformulier.

Patist & Ploegmakers Advocaten: de advocaat voor uw echtscheiding

“De verdeling van de gemeenschap is een belangrijk onderdeel van de echtscheiding. Het kan tegelijkertijd ook een punt zijn waar veel strijd over is.

Wij helpen u graag bij de verdeling van de huwelijksgoederengemeenschap en bepalen hoe de verdeling in uw belang het beste kan plaatsvinden.

Neem vrijblijvend contact met mij op voor een gratis eerste consult. In dit gesprek bekijken we wat de mogelijkheden zijn en wat de verdere procedure wordt.”

– Nicole Spermon-Ploegmakers

Volledige gemeenschap van goederen?

Wanneer u voor of tijdens uw huwelijk niet bij de notaris bent geweest om huwelijkse voorwaarden op te stellen, bent u automatisch gehuwd in (een beperkte) gemeenschap van goederen. Bij huwelijken tot 1 januari 2018 houdt dit in dat in beginsel alle bezittingen en schulden die u heeft, van u samen zijn. Dat geldt zowel voor de bezittingen en schulden die u voor het huwelijk had als voor de bezittingen en schulden die u tijdens het huwelijk verkrijgt of aangaat. Ook een echtelijke woning en een onderneming vallen hier onder. 

Hierop bestaan wel enkele uitzonderingen. Wanneer u of uw partner een erfenis heeft ontvangen, kan het zijn dat de erflater (degene die is overleden) in zijn of haar testament heeft laten opnemen dat die erfenis buiten een eventuele gemeenschap van goederen valt. Ook kan er iets geschonken zijn aan één van beide partners en bij de gift zijn bepaald dat deze buiten de gemeenschap blijft. Als daarvan sprake is, valt het door erfenis of schenking verkregene buiten de huwelijksgoederengemeenschap. Het is dan privévermogen van degene die het gekregen heeft.
Een tweede uitzondering zijn ‘verknochte goederen’. Dit zijn bezittingen waaraan u of uw partner op enigerlei bijzondere wijze verknocht is. Dit moet dan wel kunnen worden aangetoond en wordt niet snel aangenomen door de rechter. Uw echtscheidingsadvocaat kan u hierover meer vertellen.

BEPERKTE GEMEENSCHAP VAN GOEDEREN (kopje maken zoals andere kopjes)

Per 1 januari 2018 is de wet gewijzigd. Vanaf die datum geldt voor huwelijken, als er bij de notaris geen huwelijkse voorwaarden zijn opgemaakt,  een beperkte gemeenschap van goederen. Kort gezegd houdt de beperkte gemeenschap in dat uw persoonlijke bezittingen en schulden die u voor het trouwen al had, van u blijven. Wat u voor het huwelijk gezamenlijk had valt in de gemeenschap. Bezittingen en schulden die u tijdens uw huwelijk verkrijgt of aangaat, vallen ook in de gemeenschap. Schenkingen of erfenissen die u ontvangt voor of tijdens het huwelijk, vallen niet in de gemeenschap en hoeven dus ook niet te worden verdeeld bij een echtscheiding.

Verdeling gemeenschap bij echtscheiding

Eén van de gevolgen van een echtscheiding is dat de (beperkte) huwelijksgoederengemeenschap wordt ontbonden en tussen de partners moet worden verdeeld. De gemeenschap wordt ontbonden op de dag dat het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank is ingeschreven. Al hetgeen er die dag binnen de huwelijksgemeenschap valt zal moeten worden verdeeld.

Verdelen naar eigen wens

Alle eigendommen – onder andere de bankrekeningen, de meubels in het huis, de auto en de schulden – moeten dus verdeeld worden. Deze verdeling kan in onderling overleg gebeuren, maar als u daar niet uitkomt kunt u ook de hulp van een echtscheidingsadvocaat inschakelen of de rechter vragen de wijze van verdeling voor u vast te stellen. Het is sowieso belangrijk dat u zo snel mogelijk een overzicht maakt van de te verdelen bezittingen en schulden. Voor zover mogelijk kunt u daarop ook al de waarde aangeven.

Bel met een echtscheidingsadvocaat

Wilt u een echtscheidingszaak, verbreking samenleving of ontbinding geregistreerd partnerschap voorleggen aan een advocaat of wilt u een vrijblijvende oriënterende afspraak maken? U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar telefoonnummer 0346-561132 of het onderstaande contactformulier invullen.

Scroll naar boven