Kinderalimentatie

Ouders zijn wettelijk verplicht om bij te dragen aan het levensonderhoud van hun kinderen. Dit geldt op het moment dat de kinderen bij hen in huis wonen, maar ook wanneer dit – na een echtscheiding – niet meer het geval is. In dat geval zal de ouder, bij wie de kinderen niet op het adres zijn ingeschreven, een bedrag aan kinderalimentatie aan de andere ouder moeten betalen, totdat de kinderen 18 jaar zijn.

Vragen over kinderalimentatie bij scheiding? Plan een gratis eerste consult in en een echtscheidingsadvocaat bespreekt de procedure met u.

Bel op 0346 561 132, mail naar [email protected] of plan een afspraak via het online contactformulier.

Patist & Ploegmakers Advocaten: de advocaat voor uw echtscheiding

“Beide ouders dragen de financiële verantwoordelijkheid voor de kinderen. Dit loopt ook door na een scheiding. Ik vertel u graag wat de kinderalimentatie betekent voor u en uw partner en hoe het wordt berekend.

Vaak is kinderalimentatie onderdeel van een echtscheiding. In dat geval help ik u door de echtscheiding heen. Het liefst gebeurt dit in goed overleg, bijvoorbeeld via een mediationtraject. Komt u er echter niet uit met uw partner, dan komen wij op voor uw belangen.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor een gratis eerste consult met een advocaat. In dit gesprek bekijken we wat de mogelijkheden zijn en wat de verdere procedure wordt.”

– Nicole Spermon-Ploegmakers

De hoogte van de kinderalimentatie

Het berekenen van kinderalimentatie kan soms lastig zijn. Welk bedrag aan kinderalimentatie zal moeten worden betaald, is namelijk afhankelijk van vele factoren. Wat de maandelijkse kosten van een kind zijn per maand, is afhankelijk van het inkomen van de ouders, het aantal kinderen in het gezin en de leeftijden van de kinderen. Door het Nibud zijn tabellen gemaakt op basis waarvan berekend kan worden wat de kosten van kinderen zijn.

Welk bedrag de alimentatieplichtige moet gaan betalen aan kinderalimentatie hangt af van de inkomens van de ouders na de scheiding, hoe vaak de kinderen bij hem of haar verblijven, of er ook kinderen uit een andere relatie zijn voor wie een onderhoudsplicht geldt etc. Om kinderalimentatie goed te kunnen berekenen is dus van belang dat alle relevante gegevens bekend zijn. Uw echtscheidingsadvocaat kan dan voor u berekenen wat in uw situatie een redelijk bedrag aan kinderalimentatie zou zijn.

Hoe wordt kinderalimentatie berekend?

De wijze waarop de hoogte van de kinderalimentatie wordt berekend, is vastgelegd in de zogenaamde Trema-normen. Aan de hand van het inkomen van ouders wordt hun draagkracht volgens een vaste formule berekend en vervolgens wordt op basis van een draagkrachtvergelijking de te betalen alimentatie berekend. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de zorgkosten die de alimentatieplichtige ouder heeft tijdens de dagen dat de kinderen bij hem of haar verblijven. De volgende drie punten zijn belangrijk bij het bepalen van het alimentatiebedrag:

  1. De behoefte van de kinderen: wat kosten de kinderen per maand
  2. Draagkracht van beide ouders
  3. Zorgkosten van de alimentatieplichtige
  4. Overige omstandigheden

Overige omstandigheden kunnen invloed hebben op de hoogte van de kinderalimentatie.  Relevant kan zijn of er ook kinderen uit een eerdere relatie zijn die onderhouden moeten worden of dat de alimentatiegerechtigde opnieuw gehuwd is. Om kinderalimentatie goed te kunnen berekenen, is het dus van belang dat alle relevante gegevens bekend zijn. Uw echtscheidingsadvocaat kan dan voor u berekenen wat in uw situatie een redelijk bedrag aan kinderalimentatie zou zijn.

Laat de kinderalimentatie berekenen door een advocaat

Online zijn er diverse tools beschikbaar waarmee u kinderalimentatie kunt berekenen. Echter, ieders situatie is uniek. We raden u daarom af de kinderalimentatie slechts via een online tool te berekenen en deze niet door een advocaat te laten checken. Zaken als hoge schulden of hoge kinderopvangkosten kunnen het alimentatiebedrag bijvoorbeeld sterk beïnvloeden. Wilt u er zeker van zijn dat u goede afspraken maakt? Laat de exacte hoogte van de kinderalimentatie berekenen door een gespecialiseerde advocaat. 

Vaststellen door de rechter

U kunt de hoogte van de alimentatie samen met uw partner bepalen en laten vastleggen in het ouderschapsplan. Wanneer u de ontvangende partij bent, is het sterk aan te raden om de alimentatie ook door de rechter in een beschikking te laten vaststellen. U staat dan sterker wanneer uw ex-partner de alimentatie niet kan of wil betalen. 

Voortgezette onderhoudsplicht

Voor kinderen van 18 tot 21 jaar (jong-meerderjarige  kinderen) geldt een voortgezette onderhoudsplicht. Bij kinderen van die leeftijd geldt dat de alimentatie – die eerst aan de verzorgende ouder werd betaald – direct aan het kind wordt betaald. Als een kind 18 jaar wordt en nog bij (één van) zijn of haar ouders woont, wordt in de praktijk vaak afgesproken dat het bedrag nog steeds aan de ouder wordt voldaan bij wie het kind woont. Dat kan alleen als zowel het kind als beide ouders daarmee instemmen. 

Vanaf het moment dat een kind 21 jaar wordt, zijn ouders niet meer wettelijk maar vaak nog wel moreel verplicht om alimentatie te betalen, omdat het kind nog niet in het eigen levensonderhoud kan voorzien. Dit gaat bijvoorbeeld op wanneer het kind studeert.  Dit is echter geen afdwingbare verplichting meer voor de ouders.

Neem direct contact op met een echtscheidingsadvocaat

Een echtscheidingsadvocaat van Patist & Ploegmakers Advocaten kan u helpen bij het berekenen van de kinderalimentatie voor uw persoonlijke situatie. Voor een vrijblijvende oriënterende afspraak kunt u contact opnemen met ons via 0346-561132. Of vul het onderstaande contactformulier in. U ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Scroll naar boven