Veelgestelde vragen arbeidsrecht
Om u een duidelijk beeld te geven bij de zaken die een arbeidsrecht advocaat behandelt, hebben wij de meest gestelde vragen over arbeidsrecht voor u op een rij gezet. Indien uw vraag er niet tussen staat, kunt u contact opnemen met ons advocatenbureau door te bellen naar 0346 56 11 32 of door te mailen naar info@ppadvocaten.nl.
Ontslag
Ik ben op staande voet ontslagen. Wat nu?
Wanneer u op staande voet wordt ontslagen, stoppen uw contract en loon per direct. U ontvangt van uw werkgever waarschijnlijk een brief om het ontslag op staande voet te bevestigen. Teken nooit een document waarbij u instemt met het ontslag, maar vraag naar een kopie. Indien u een geschrift ondertekent, is de kans namelijk groot dat u uw rechten verspeelt.
Schakel na het ontslag op staande voet direct een advocaat in. Wanneer u geen actie onderneemt tegen het ontslag heeft u namelijk geen recht op een uitkering. De arbeidsrecht advocaat kan proberen om het ontslag ongedaan te maken of het ontslag om te zetten naar een ontslag met wederzijds goedvinden.
Heb ik recht op een ontslagvergoeding wanneer ik ben ontslagen?
Om in aanspraak te komen voor een transitievergoeding dient u minimaal twee jaar in dienst te zijn bij uw werkgever. Hierbij tellen alle tijdelijke contracten mee. Wanneer u echter langer dan zes maanden uit dienst bent geweest, geldt het betreffende contract niet mee voor de ontslagvergoeding.
Hoe bereken ik de hoogte van de transitievergoeding?
U ontvangt de volgende ontslagvergoeding:
- 1/3 bruto maandsalaris per gewerkt dienstjaar in de eerste tien jaar van uw arbeidscontract.
- 1/2 bruto maandsalaris per gewerkt dienstjaar dat u langer dan tien jaar werkt.
Indien uw werkgever minder dan 25 medewerkers in dienst heeft en het ontslag voorkomt uit economische redenen telt enkel de duur van het dienstverband mee vanaf 1 mei 2013. De voorafgaande periode telt niet mee.
Wanneer hoeft een werkgever geen ontslagvergoeding te betalen?
Het kan voorkomen dat u als werknemer niet in aanmerking komt voor een transitievergoeding door onder andere de volgende situaties:
- Verwijtbaar gedrag van uw kant zoals veelvuldig te laat komen of diefstal.
- De werkgever is failliet verklaard.
- Door de werkgever wordt een ontslagvoorstel aangeboden.
- U bent jonger dan 18 jaar en werkt gemiddeld minder dan 12 uur per week.
- De AOW- of pensioenleeftijd is bereikt.
Arbeidsovereenkomst
Hoe vaak mag mijn werkgever mijn arbeidsovereenkomst verlengen?
Een werkgever mag een arbeidsovereenkomst twee keer verlengen met een periode van maximaal 24 maanden. Bij de derde verlenging dient de werkgever een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden.
Hoe lang duurt een proeftijd?
Afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst kan er een proeftijd worden afgesproken. De volgende proeftijden zijn geldig:
- Bij een arbeidsovereenkomst van zes maanden of korter mag er geenproeftijd worden afgesproken.
- Bij een arbeidsovereenkomst van meer dan zes maanden, maar korter dan twee jaar mag de proeftijd maximaal één maand zijn.
- Bij een arbeidsovereenkomst van twee jaar of langer (zoals een vast contract) kan een proeftijd van maximaal twee maanden worden afgesproken.
Indien van tevoren niet duidelijk is hoelang de arbeidsovereenkomst zal duren, is maximaal één maand proeftijd geoorloofd.
Ziekte
Welke verplichtingen heeft u als werkgever tegenover een zieke werknemer?
Als werkgever bent u verplicht om er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat uw zieke werknemer weer zo snel mogelijk aan het werk kan in zijn eigen functie. Indien dit niet mogelijk is, dient u te kijken of er passend werk is. Wanneer dit niet het geval is, dient u uw werknemer te helpen bij het vinden van een andere werkgever. Hier wordt veelal een re-integratiebureau voor ingeschakeld.
Welke verplichtingen heeft u als werknemer wanneer u ziek bent?
Bij ziekte dient u zich direct ziek te melden en de bedrijfsregels die op uw werk gelden op te volgen. Tijdens uw ziektemelding hoeft u niet bij uw werkgever aan te geven wat de reden is voor uw ziekmelding. De werkgever mag echter wel vragen hoe lang u nodig acht voor herstel.
Mag mijn werkgever mij ontslaan wanneer ik twee jaar ziek ben?
Nadat u twee jaar lang ziek bent, is uw werkgever niet meer verplicht om uw loon door te betalen. In de meeste gevallen komt de werkgever met een beëindigingsvoorstel om de arbeidsovereenkomst stop te zetten.
Concurrentiebeding
Wat is het doel van een concurrentiebeding?
Om te voorkomen dat een ex-werknemer na het eindigen van een arbeidsovereenkomst in dienst treedt bij een concurrent kan de werkgever een concurrentiebeding opstellen. Op deze manier voorkomt de werkgever dat de ex-werknemer de opgedane kennis, ervaring en bedrijfsgeheimen gebruikt om de concurrent te helpen.
Ben ik verplicht om een concurrentiebeding te tekenen?
Nee, u bent niet verplicht om een concurrentiebeding te tekenen. U kunt altijd in onderhandeling gaan met uw werkgever om het concurrentiebeding te wijzigen.