Onderneming

Als ondernemer is het belangrijk om te beseffen dat zich bij een echtscheiding verschillende valkuilen kunnen voordoen. Allereerst is daarbij van belang hoe partijen zijn gehuwd: in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden.

Wij helpen u graag bij beslissingen rondom het huwelijk, scheiding en uw onderneming. Plan een gratis eerste consult in en wij nemen het traject met u door.

  • Echtscheidingsadvocaat voor mediation en de harde lijn
  • Gratis oriënterend gesprek van een half uur
  • Gespecialiseerde echtscheidingsadvocaat

0346 561 132 info@ppadvocaten.nl

Bel op 0346 561 132, mail naar info@ppadvocaten.nl of plan een afspraak via het online contactformulier.

Patist & Ploegmakers Advocaten: de advocaat voor uw echtscheiding

“Uw onderneming kan in gevaar komen bij een scheiding. Het is dus belangrijk om een scheiding goed voor te bereiden en alvast na te denken over de gevolgen van een mogelijke scheiding.

Neem vrijblijvend contact met mij op voor een gratis eerste consult. In dit gesprek bekijken we wat de mogelijkheden zijn en wat de verdere procedure wordt.”

- Arjan Patist

0346 561 132 info@ppadvocaten.nl

Voorbeeld 1 - gemeenschap van goederen

Een man en vrouw zijn gehuwd in gemeenschap van goederen. De man heeft tijdens het huwelijk een bedrijf opgebouwd, waarin al zijn spaargeld zit. Bij de scheiding moet als gevolg van de huwelijksgemeenschap het vermogen in tweeën worden verdeeld. De man moet in dat geval een bankschuld aangaan om de vrouw uit te kopen of de onderneming moet worden verkocht om de vrouw de helft te kunnen betalen.

Voorbeeld 2 - uitsluiting van iedere gemeenschap

Een man en vrouw zijn gehuwd onder huwelijkse voorwaarden met uitsluiting van iedere gemeenschap. In het begin van het huwelijk is er nauwelijks enig vermogen. De man - daartoe in staat gesteld door zijn vrouw die voor het gezin zorgt - bouwt een succesvol bedrijf op. Bij de echtscheiding en verdeling krijgt de vrouw echter (vrijwel) niets van de waarde van het bedrijf.

Bewust zijn van de gevolgen

Tussen deze uitersten liggen natuurlijk allerlei andere mogelijkheden. In alle gevallen is het belangrijk dat u zich bewust bent van de gevolgen die een echtscheiding voor u en uw onderneming heeft. Wat in het algemeen geldt in echtscheidingszaken, kan in scheidingen, waarin een onderneming een rol speelt, heel anders of veel complexer zijn. Zo is bijvoorbeeld het vaststellen van het inkomen van de ondernemer veel complexer dan wanneer iemand in loondienst is. Of de onderneming valt in de huwelijksgoederengemeenschap. Om deze te kunnen verdelen zal de waarde moeten worden vastgesteld. Dat is in de praktijk vaak ingewikkeld.

Bij het vaststellen van het inkomen van de ondernemer en van de waarde van het bedrijf, is ook van belang dat de onderneming ook na de scheiding voortgezet kan worden en gezond blijft. Dat dit (uiteindelijk) ook in het belang is van de partner van de ondernemer wordt nog wel eens uit het oog verloren.

Neem direct contact op

Wilt u een echtscheidingszaak, verbreking samenleving of ontbinding geregistreerd partnerschap voorleggen aan een advocaat of wilt u een vrijblijvende oriënterende afspraak maken? U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar telefoonnummer 0346-561132 of het onderstaande contactformulier invullen.

Naam*
E-mailadres*
Telefoonnummer
Opmerking*

Niet leesbaar? Verander tekst
Onze advocaten zijn ingeschreven bij de Nederlandse Orde van Advocaten, te Den Haag.