Geregistreerd partnerschap ontbinden
Hoe een geregistreerd partnerschap kan worden ontbonden is afhankelijk van of u en uw partner samen minderjarige kinderen hebben. Als u samen kinderen heeft, dan loopt de ontbinding van het geregistreerd partnerschap altijd via de rechter. Een geregistreerd partnerschap zonder minderjarige kinderen kan beëindigd worden door een advocaat of notaris. Hier hoeft geen rechter aan te pas te komen. Dat kan overigens alleen als het u lukt om in onderling overleg tot afspraken te komen over de gevolgen van de ontbinding van het geregistreerd partnerschap.
De gespecialiseerde advocaten van Patist & Ploegmakers Advocaten adviseren u over de beëindiging van het geregistreerd partnerschap en begeleiden u tijdens het proces:
- Gratis adviesgesprek van een half uur
- Specialist in familierecht
- Hulp bij opstellen overeenkomsten en ouderschapsplan
- Ook mediation mogelijk
0346 561 132 INFO@PPADVOCATEN.NL
U kunt ook direct online een afspraak maken via het contactformulier.
Ontbinden geregistreerd partnerschap zonder kinderen
Heeft u een geregistreerd partnerschap en besluit u uit elkaar te gaan? Als er geen minderjarige kinderen in het spel zijn en u het met elkaar eens bent over de vervolgstappen, dan is er geen tussenkomst van een rechter nodig. Wel heeft u een familierecht advocaat of notaris nodig die de beëindiging voor u in gang zet.
Overeenkomst
Bij de ontbinding van een geregistreerd partnerschap stelt de notaris of advocaat een overeenkomst op. In deze overeenkomst staat dat u het partnerschap wilt beëindigen en welke afspraken er zijn gemaakt over bijvoorbeeld partneralimentatie en pensioen. U en uw partner ondertekenen de overeenkomst, evenals de notaris of advocaat.
Inschrijven in register gemeente
Binnen drie maanden na het ondertekenen van de overeenkomst moet de ontbinding in de registers van de burgerlijke stand worden ingeschreven. De advocaat stuurt de overeenkomst na ondertekening ervan naar de gemeente, waar de gegevens worden verwerkt. Pas als de wijziging in het register is verwerkt, is het geregistreerd partnerschap officieel ontbonden.
Geregistreerd partnerschap ontbinden bij rechter
Als u en uw partner samen een of meerdere minderjarige kinderen hebben of u wordt het niet met elkaar eens over de ontbindingsvoorwaarden, dan moet u voor de beëindiging van een geregistreerd partnerschap een verzoek indienen bij de rechter. Het is dan noodzakelijk om een advocaat in te schakelen. De procedure van het ontbinden van een geregistreerd partnerschap bij de rechter is nagenoeg dezelfde als de procedure bij een echtscheiding.
Ouderschapsplan
Bij beëindiging van een geregistreerd partnerschap met minderjarige kinderen is een ouderschapsplan nodig. In dit plan worden alle afspraken tussen de ouders over het ouderschap na de scheiding opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over co-ouderschap en kinderalimentatie.
Mediation
Soms is het voor partners lastig om het met elkaar eens te worden over de beëindiging van het geregistreerd partnerschap en de bijkomende afspraken. Een mediator helpt als neutrale conflictbemiddelaar bij het maken van afspraken tussen beide partijen. Wilt u meer informatie over mediation bij Patist & Ploegmakers Advocaten? Neem dan contact met ons op via 0346 561 132 of mail naar info@ppadvocaten.nl.
Kosten ontbinden geregistreerd partnerschap
De kosten voor het beëindigen van een geregistreerd partnerschap verschillen per situatie. Als u en uw partner geen minderjarige kinderen hebben en het snel eens zijn over de gemaakte afspraken, houdt u de advocaatkosten beperkt. Voor een procedure bij de rechtbank betaalt u naast de advocaatkosten ook griffierecht. Onze gespecialiseerde advocaten leggen u in het begin van het proces uit hoe de advocaatkosten berekend worden en geven een duidelijk beeld van de te verwachten werkzaamheden.
Neem direct contact op
Wilt u meer informatie over het ontbinden van een geregistreerd partnerschap? Patist & Ploegmakers Advocaten geeft gratis advies. We zijn bereikbaar via 0346 561 132 of info@ppadvocaten.nl. U kunt ook onderstaand contactformulier invullen.