Veelgestelde vragen echtscheiding
Hieronder vindt u vragen die we regelmatig van onze cliënten krijgen. Om wat meer duidelijkheid te geven over het aanvragen van een echtscheiding, het vastleggen van afspraken en de financiële gevolgen, beantwoorden we deze veelgestelde vragen voor u. Voor meer informatie over een echtscheiding neemt u contact op met Patist & Ploegmakers Advocaten: bel 0346 56 11 32 of mail naar info@ppadvocaten.nl.
Echtscheiding aanvragen
Hoe vraag ik een scheiding aan?
Wanneer u wilt scheiden, neemt u contact op met een advocaat. Hij of zij stelt een verzoekschrift tot echtscheiding voor u op en dient dit in bij de rechtbank. Er zijn twee manieren om een echtscheiding aan te vragen: een gemeenschappelijk verzoek en een eenzijdig verzoek. Hieronder leest u wat dit inhoudt.
Wat is een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding?
Wanneer beide partners willen scheiden en daarover in goed overleg afspraken kunnen maken, kunnen zij samen één echtscheidingsadvocaat inschakelen, die een gezamenlijk verzoek kan indienen bij de rechtbank.
Wat is een eenzijdig verzoek tot echtscheiding?
Een partner die wil scheiden kan zonder toestemming van de andere partner een verzoek tot echtscheiding indienen. Dit noemen we een eenzijdig verzoek. De partner schakelt een echtscheidingsadvocaat in om het verzoek in te dienen bij de rechtbank. Deze advocaat stelt de andere partner op de hoogte van het verzoekschrift.
Ik ben het niet eens met de scheiding, wat kan ik daartegen doen?
Als uw partner een verzoek tot echtscheiding heeft ingediend, kunt u een verweer indienen bij de rechtbank. Hiervoor moet u altijd een advocaat inschakelen, zelf verweer voeren bij de rechtbank is niet mogelijk. Uw echtscheidingsadvocaat moet het verweer binnen zes weken indienen. De rechter zal u vervolgens allebei uitnodigen voor een mondelinge behandeling. Een aantal weken na de mondelinge behandeling doet de rechter uitspraak, waarbij de echtscheiding wordt uitgesproken en ook beslissingen kunnen worden genomen over de kinderen, de alimentatie en verdeling van bezittingen.
Afspraken vastleggen
Wat is een echtscheidingsconvenant?
Als u en uw ex-partner bij een scheiding in onderling overleg afspraken maken over de gevolgen van de scheiding, worden die afspraken schriftelijk vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Hierin vermeldt u bijvoorbeeld de afspraken rondom de boedelverdeling, alimentatie, gebruik en verdeling van de woning en verdeling van pensioen. Een advocaat stelt het convenant voor u op en de rechter kan het bekrachtigen. Dit maakt dan de afspraken in het echtscheidingsconvenant afdwingbaar.
Scheiden en kinderen
Wat is een ouderschapsplan?
Bij een echtscheiding waarbij de ex-partners samen minderjarige kinderen hebben, is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin vermeldt u alle afspraken rondom de zorg voor en opvoeding van de kinderen na de scheiding. Samengevat staan er in een ouderschapsplan in ieder geval afspraken met betrekking tot:
- Ouderlijk gezag
- Hoofdverblijf
- Alimentatie
- Co-ouderschap of omgangsregeling
- Opvoeding
Hoe gedetailleerder u en uw ex-partner dit plan uitwerken, hoe beter het later na te leven is.
Wat is co-ouderschap?
Na een echtscheiding wonen u en uw ex-partner niet meer in één huis. Als u samen minderjarige kinderen heeft, dan blijft u samen verantwoordelijk voor de zorg van de kinderen. Bij co-ouderschap betreft het een nagenoeg gelijke zorgverdeling, waarbij uw kind bijvoorbeeld de ene week bij u woont en de andere week bij de andere ouder of drie dagen per week bij de ene ouder en vier dagen per week bij de ander.
Financiële gevolgen
Wat is partneralimentatie en wanneer is dat aan de orde?
Als één van beide partners na de scheiding niet (voldoende) in zijn of haar eigen levensonderhoud kan voorzien, kan het gerechtvaardigd zijn dat de andere partner een bedrag aan partneralimentatie gaat voldoen. Niet alleen tijdens het huwelijk dienen partners dus in elkaars onderhoud te voorzien, ook na een scheiding kan er volgens de Nederlandse wet een onderhoudsverplichting zijn. Wat de behoefte van een partner is aan alimentatie, is afhankelijk van de financiële situatie zoals die er tijdens het huwelijk was. Om aanspraak te kunnen maken op partneralimentatie moet er allereerst behoefte zijn daaraan, maar ook draagkracht (financiële ruimte) bij de ander.
Wat gebeurt er met mijn pensioen na een echtscheiding?
U en uw partner hebben na de scheiding recht op een deel van elkaars ouderdomspensioen. In de wet is namelijk opgenomen dat u na een scheiding recht heeft op de helft van het ouderdomspensioen van de ander dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. U hoeft het pensioen niet te verdelen als u het daar met elkaar over eens bent. Dan legt u in een echtscheidingsconvenant vast dat u de wet niet volgt en afziet van de verdeling van het pensioen.
Echtscheidingsprocedure
Hoe lang duurt een echtscheidingsprocedure?
Wanneer u en uw partner in samenspraak scheiden, duurt de scheidingsprocedure gemiddeld drie à vier maanden, inclusief het maken van een convenant en ouderschapsplan. Als u het niet met elkaar eens bent en de rechter moet beslissingen nemen, duurt de procedure langer. Dit kan variëren van een half jaar tot zelfs wel enkele jaren.
Wat zijn voorlopige voorzieningen?
Omdat een scheidingsprocedure lang kan duren, is het regelmatig noodzakelijk dat de rechter al eerder een voorlopige beslissing neemt. Die procedure heet de voorlopige voorzieningen procedure. In deze procedure kan de rechter gevraagd worden bij wie de kinderen gedurende de procedure wonen, wie van de partners de gezamenlijke woning blijft bewonen en ook kan verzocht worden om bedragen aan kinder- en partneralimentatie vast te stellen. De rechter neemt hierover een voorlopige beslissing, binnen vier weken nadat het verzoek door de echtscheidingsadvocaat is ingediend.
Wat is een echtscheidingsbeschikking?
De echtscheidingsbeschikking is de schriftelijke uitspraak van de rechter waarin onder andere de echtscheiding wordt uitgesproken. Als de rechter de echtscheiding heeft uitgesproken is de scheiding nog niet officieel. Hoe de scheiding officieel wordt leest u hieronder.
Wanneer is een scheiding definitief?
De rechter spreekt in een beschikking de scheiding uit. Die beschikking moet vervolgens worden toegestuurd aan de gemeente waar de partners zijn gehuwd. De gemeente schrijft de echtscheiding vervolgens op verzoek van beide partners in in de registers van de burgerlijke stand. Zodra dat gebeurd is, is de scheiding definitief.
Weigert één van de partners mee te werken aan de inschrijving van de scheiding? Dan kan de echtscheidingsbeschikking drie maanden na de uitspraak van de rechter eenzijdig ingeschreven worden bij de gemeente. Gedurende drie maanden nadat de rechter de beschikking heeft gewezen, kan hiertegen door een van de partners namelijk nog in hoger beroep worden gegaan.
Overige vragen
Heb ik een advocaat nodig om te scheiden en moet ik altijd naar de rechtbank?
U heeft altijd een advocaat nodig om te scheiden. Deze moet het verzoekschrift tot echtscheiding namelijk indienen bij de rechtbank. Bent u niet getrouwd, maar heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan is het inschakelen van een echtscheidingsadvocaat vereist als er minderjarige kinderen zijn. Ook dan loopt de procedure altijd via de rechter.
Als u een geregistreerd partnerschap hebt zonder minderjarige kinderen of u woont samen op basis van een samenlevingscontract of zonder contract is een procedure bij de rechtbank niet altijd nodig. Wel is ook dan belangrijk dat er goed afspraken worden gemaakt over de gevolgen van het verbreken van de relatie, dus ook dan is het inschakelen van een advocaat aan te raden.
Wat zijn huwelijkse voorwaarden?
Wanneer u gaat trouwen, kunt u ervoor kiezen om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Hierin wordt opgenomen wat u afspreekt over het wel of niet verdelen van vermogen en inkomen. Zijn er bijvoorbeeld bepaalde bezittingen of schulden die u niet met uw partner wilt delen of heeft u een eigen bedrijf? Dan kan dat worden vermeld in de huwelijkse voorwaarden. De notaris stelt huwelijkse voorwaarden op voor of tijdens een huwelijk.
Wat is een huwelijksgoederengemeenschap?
Als u bij uw trouwen niet kiest voor huwelijkse voorwaarden, dan trouwt u automatisch in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat u en uw partner vanaf het moment dat het huwelijk is gesloten, gezamenlijk eigenaar zijn van alle bezittingen en schulden.
Sinds 1 januari 2018 is de wet veranderd. Vanaf die datum geldt dat u automatisch trouwt in een beperkte gemeenschap van goederen: eigendommen en schulden die u voor uw huwelijk al in bezit had, blijven van uzelf. Dit geldt ook voor erfenissen en schenkingen die u krijgt voor of tijdens het huwelijk.
Meer vragen?
Neem voor al uw vragen over scheiden contact met ons op. Echtscheidingsadvocaten Nicole Spermon-Ploegmakers en Arjan Patist helpen u graag bij uw scheiding. Bel 0346 561 132 of mail naar info@ppadvocaten.nl.