Alimentatie
Bij iedere echtscheiding, waarbij kinderen betrokken zijn, moet een bedrag aan kinderalimentatie worden berekend. Ook de vraag of partneralimentatie aan de orde is, speelt bij vele scheidingen een rol. Onze familierecht advocaat vertelt u hieronder graag meer over een scheiding met kinderalimentatie en/of partneralimentatie.
Kinderalimentatie
Ouders zijn wettelijk verplicht om te voorzien in de kosten van levensonderhoud van hun kinderen. Dit geldt op het moment dat de kinderen bij hen in huis wonen, maar ook wanneer dit - na een echtscheiding - niet meer het geval is. In dat geval zal in de regel de ouder die niet meer de dagelijkse zorg voor de kinderen heeft, een bedrag aan kinderalimentatie aan de verzorgende ouder moeten betalen, totdat de kinderen 18 jaar zijn.
De hoogte van de kinderalimentatie
Welk bedrag aan kinderalimentatie zal moeten worden betaald, is afhankelijk van vele factoren. Wat de maandelijkse kosten van een kind zijn per maand, is afhankelijk van het inkomen van de ouders, het aantal kinderen in het gezin en de leeftijden van de kinderen. Door het Nibud zijn tabellen gemaakt op basis waarvan berekend kan worden wat de kosten van de kinderen zijn. Schakel de hulp van een advocaat in voor advies.
Welk bedrag de alimentatieplichtige moet gaan betalen aan kinderalimentatie hangt af van zijn of haar inkomen na de scheiding, hoe vaak de kinderen bij hem of haar verblijven, of er ook kinderen uit een eerdere of latere relatie zijn die onderhouden moeten worden, et cetera. Om kinderalimentatie goed te kunnen berekenen is dus van belang dat alle relevante gegevens bekend zijn. Uw familierecht advocaat kan dan voor u berekenen wat in uw situatie een redelijk bedrag aan kinderalimentatie zou zijn.
Voortgezette onderhoudsplicht
Voor kinderen van 18 tot 21 jaar (jong-meerderjarige kinderen) geldt een voortgezette onderhoudsplicht. Als een kind 18 jaar wordt, wordt hij of zij de alimentatiegerechtigde. Vanaf dat moment geldt dat de alimentatie - die eerst aan de verzorgende ouder werd betaald - direct aan het kind moet worden betaald. Als een kind 18 jaar wordt en nog bij (één van) zijn of haar ouders woont, wordt in de praktijk vaak afgesproken dat het bedrag nog steeds aan de ouder wordt voldaan bij wie het kind woont. Dat kan alleen als zowel het kind als beide ouders daarmee instemmen.
Vaststellen alimentatie door de rechter
Als u samen met uw partner (of met behulp van een advocaat) een bedrag aan kinderalimentatie bent overeengekomen, kan die afspraak worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Wanneer u de ontvangende partij zult zijn (de alimentatiegerechtigde), is het sterk aan te raden om de alimentatie (mede) door de rechter in een beschikking te laten vaststellen. U staat dan sterker wanneer uw ex-partner de alimentatie niet (meer) kan of wil betalen. Uw advocaat familierecht kan u hierover meer vertellen.
Jaarlijkse verhoging
Ieder jaar wordt op 1 januari de kinderalimentatie verhoogd met “de wettelijke indexering”. De hoogte van het indexeringspercentage wordt ieder jaar in november vastgesteld en openbaar gemaakt door de Minister van Justitie. U dient zelf de verhoging van de alimentatie te berekenen en door te voeren.
0346 561 132 info@ppadvocaten.nl
Partneralimentatie
Wanneer één van de partners na een echtscheiding over onvoldoende inkomsten beschikt om in zijn/haar levensonderhoud te voorzien, kan een bedrag aan partneralimentatie worden vastgesteld. Bij de bepaling van de hoogte van de partneralimentatie spelen verschillende aspecten een rol. Zo wordt van de alimentatiegerechtigde in principe verwacht dat deze zich inspant om na de echtscheiding zelf (deels) in de kosten van zijn/haar eigen levensonderhoud te voorzien. Dit betreft de zogenoemde verdiencapaciteit. Anderzijds is de hoogte van de alimentatie afhankelijk van de draagkracht (financiële ruimte) van de alimentatieplichtige. Op basis van het inkomen en de lasten wordt berekend of er een bijdrage voldaan kan worden en zo ja, hoe hoog deze partneralimentatie dan moet zijn.
Samen overeenkomen of via de rechter
U kunt de hoogte van de partneralimentatie onderling overeenkomen en de afspraken hierover opnemen in een echtscheidingsconvenant. Wanneer u onderling geen overeenstemming kunt bereiken, kunt u een advocaat familierecht inschakelen of de rechter vragen hierover een uitspraak te doen.
Aanvragen na de scheiding
Het kan ook voorkomen dat u tijdens de scheiding afspreekt dat er geen partneralimentatie hoeft te worden betaald, omdat daaraan op dat moment geen behoefte is. Als dan na verloop van tijd het inkomen van u of uw ex-partner (deels) wegvalt, kan er op dat moment alsnog partneralimentatie worden aangevraagd. U kunt overigens natuurlijk niet zomaar uw baan opzeggen en dan uw ex-partner om alimentatie vragen. Dan zal er sprake zijn van verwijtbaar inkomensverlies, wat niet op uw ex-partner kan worden verhaald!
Duur van de alimentatie
In de wet is nu nog opgenomen dat de alimentatie maximaal 12 jaar duurt. Na afloop van deze periode kan door de alimentatiegerechtigde om een verlenging van deze termijn worden gevraagd, maar die zal alleen worden toegekend wanneer het voor de ontvangende partner bijzonder onredelijk zou zijn als de alimentatie zou worden stopgezet. Dat is alleen in zeer uitzonderlijke situaties het geval. Over een kortere duur van de alimentatie kunt u ook afspraken maken, onderling, met een familierecht advocaat of met tussenkomst van de rechter. De alimentatieverplichting vervalt altijd wanneer de ontvangende partner opnieuw trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen met een nieuwe partner als waren zij gehuwd.
Wanneer het huwelijk korter dan 5 jaar heeft geduurd en er geen kinderen uit de relatie zijn geboren, duurt de alimentatieverplichting nooit langer dan de duur van het huwelijk.
In 2015 is een wetsvoorstel ingediend waarin de regels van de partneralimentatie totaal overhoop werden gegooid. De alimentatieduur moest worden verkort van 12 naar 5 jaar. Er zou een eenvoudigere berekenmethode komen en ook de grondslag werd anders. Er is inmiddels veel kritiek op dit voorstel gekomen. De Raad van State oordeelde zelfs dat het voorstel ver verwijderd was van de maatschappelijke realiteit. Het voorstel is daarom teruggegaan naar “de tekentafel”, het is aangepast en nu is het wachten of dit wetsvoorstel wel tot wet zal worden.
Jaarlijkse verhoging
Net als kinderalimentatie wordt ook partneralimentatie ieder jaar per 1 januari verhoogd met “de wettelijke indexering”. Dit indexeringspercentage wordt ieder jaar in november vastgesteld en openbaar gemaakt door de Minister van Justitie. U dient zelf de verhoging van de alimentatie te berekenen en door te voeren.
Schakel een familierecht advocaat in
Wilt u meer informatie over alimentatie of wilt u een vrijblijvende oriënterende afspraak maken met een advocaat familierecht? U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar telefoonnummer 034 656 1132 of het onderstaande contactformulier in te vullen.