Naamswijziging
Voornaamswijziging
Een voornaam wijzigen is mogelijk indien de rechter van mening is dat er een voldoende zwaarwichtig belang bestaat bij een wijziging van de voornaam. Dit belang moet groter zijn dan het maatschappelijk belang (dat gediend is bij een continue naamsvoering).
Er zijn veel verschillende redenen op basis waarvan door uw advocaat een verzoek kan worden gedaan aan de rechter om een voornaam te wijzigen:
- Er is een fout gemaakt bij de geboorte-aangifte;
- De voornaam is verbonden met een emotioneel zwaar verleden (bijvoorbeeld geestelijke mishandeling);
- Men wenst een voornaam toe te voegen vanwege de bijzondere band met een persoon (bijvoorbeeld een overleden partner of grootouder);
- De voornaam is (al dan niet in combinatie met de achternaam of beroep) bespottelijk of een constante bron van vragen of ergernis;
- De voornaam is een normale buitenlandse voornaam, maar in het Nederlands is deze voornaam (erg) vreemd;
- De voornaam past niet bij een (gewijzigd) geloof;
- Er is sprake van een van de officiële voornaam afwijkende langdurig gebruikte (roep-)naam.
Een familierecht advocaat dient graag een verzoek tot naamswijziging voor u in.
0346 561 132 info@ppadvocaten.nl
Wijzigen achternaam minderjarige
Het wijzigen van de achternaam van een minderjarig kind (jonger dan 18 jaar) kan alleen in bepaalde situaties en er gelden strenge voorwaarden. Een verzoek tot het wijzigen van uw achternaam kunt u indienen bij Justis. Meer informatie over deze procedure kunt u vinden op www.justis.nl.
Alleen de wettelijke vertegenwoordigers van een kind kunnen een verzoek tot naamswijziging voor een kind indienen. Dit zijn degenen die het ouderlijk gezag hebben. Indien beide ouders het gezag hebben, dan moeten beide ouders het formulier met het verzoek tot naamswijziging ondertekenen. Wanneer een ouder dit verzoek niet ondertekent, kan Justis het verzoek niet in behandeling nemen. Als één van beide ouders weigert in te stemmen met de indiening van het verzoek, dan kan de andere ouder een verzoek om vervangende toestemming indienen bij de rechtbank.
Ook de persoon van wie het kind de achternaam krijgt, moet het verzoek ondertekenen. Kinderen van 12 jaar of ouder moeten ook zelf instemmen met het verzoek tot naamswijziging. Er wordt door Justis overigens altijd naar de mening van de andere ouder gevraagd. Zelfs als de andere ouder niet het gezag heeft, geen contact heeft met het kind of geen alimentatie betaalt.
Wanneer een kind wordt geboren, kunnen de ouders kiezen welke achternaam het kind krijgt: die van de vader of die van de moeder. Deze achternaam kan in een beperkt aantal gevallen worden veranderd:
- Na ontbinding van het huwelijk (scheiding), het verbreken van het geregistreerd partnerschap of de beëindiging van samenwoning van de ouders. Het kind kan dan de naam krijgen van de ouder die het kind verzorgt en opvoedt.
- Als de partner met wie u uw kind opvoedt en verzorgt niet de ouder is, kan het kind de naam van uw partner krijgen.
- Als het kind wordt verzorgd en opgevoed door een pleegouder of verzorger, kan het de naam van de pleegouder of verzorger krijgen.
Voor meer informatie over naamswijzigingen neemt u contact op met onze familierecht advocaat.
0346 561 132 info@ppadvocaten.nl
Hoofdvoorwaarde: verplichte verzorgingstermijn
De persoon van wie het kind de achternaam wil krijgen, moet het kind een aantal jaren hebben opgevoed en verzorgd. Dit is de ‘verplichte verzorgingstermijn’. De verzorgingstermijn is een aaneengesloten periode die wordt berekend vanaf de dag waarop u uw verzoek tot naamswijziging indient. Afhankelijk van de leeftijd van het kind geldt er een termijn van 3 of 5 jaar. Deze periode gaat in na de ontbinding van het huwelijk of de verbreking van de buitenhuwelijkse samenleving. Bij een echtscheiding gaat de verzorgingstermijn in op de datum waarop de beslissing van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Als u eerder uit elkaar bent gegaan, maakt dit geen verschil voor de berekening van de verzorgingstermijn. Bij verbreking van de buitenhuwelijkse samenleving gaat de verzorgingstermijn in op de datum van verbreking zoals vermeld in de Basisregistratie Personen.
Een verzorgingstermijn van 5 jaar geldt voor als het kind jonger dan twaalf jaar is. Voor een kind van 12 tot 18 jaar geldt een verzorgingstermijn van 3 jaar. Wilt u een verzoek tot naamswijziging indienen voor meer kinderen binnen uw gezin? Dan geldt een verzorgingstermijn van 5 jaar als één van de kinderen jonger dan 12 jaar is.
Uitzonderingen op de hoofdvoorwaarden
Als aan de verplichte verzorgingstermijn wordt voldaan, maar de andere ouder heeft bedenkingen over de verzochte naamswijziging, dan wordt het verzoek in principe afgewezen.
Voor kinderen jonger dan 12 jaar geldt dat het verzoek kan worden toegewezen als sprake is van één van de volgende uitzonderingen:
- De weigerende ouder is onherroepelijk veroordeeld vanwege het plegen van misdrijven tegen het kind.
- De verzoeker kan aantonen dat de ouder van wie het kind de naam heeft, niet of nauwelijks met het kind heeft samengeleefd. In de brochure Naamswijziging (www.justis.nl) staat hoe dit kan worden aangetoond.
Als het minderjarige kind 12 jaar of ouder is, kan het verzoek wel worden toegewezen als hij de naamswijziging zelf wil. Voorwaarden zijn dat hij zelf moet instemmen met de indiening van het verzoek en ondanks de bedenkingen van de andere ouder tegen de naamswijziging, blijft instemmen met de wijziging.
0346 561 132 info@ppadvocaten.nl
Wijzigen achternaam meerderjarige
Een meerderjarige (18 jaar of ouder) kan onder bepaalde voorwaarden zijn eigen achternaam laten wijzigen. Of de naamswijziging wordt toegewezen, beslist Justis namens de minister van Veiligheid en Justitie. Meer informatie over de mogelijkheden om een achternaam te wijzigen kunt u lezen op www.justis.nl.
Neem direct contact op
Wilt u een familierechtelijke kwestie voorleggen aan een advocaat of wilt u een vrijblijvende oriënterende afspraak maken? U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar het telefoonnummer 0346-561132 of het onderstaande contactformulier invullen. Onze familierecht advocaat helpt u graag verder.