Scheidingsprocedure

Er zijn verschillende procedures mogelijk bij de afhandeling van uw echtscheiding:

  1. procedure op tegenspraak
  2. gezamenlijke echtscheiding
  3. echtscheidingsbemiddeling (ook wel mediation of conflictbemiddeling genoemd)

Welke procedure in uw situatie gevolgd zal worden, is afhankelijk van de omstandigheden en zal in overleg met uw advocaat worden besproken. Wilt u weten welke procedure het beste past bij uw echtscheiding? Plan een gratis eerste consult in en wij bespreken de mogelijkheden met u.

Bel op 0346 561 132, mail naar [email protected] of plan een afspraak via het online contactformulier.

Patist & Ploegmakers Advocaten: de advocaat voor uw echtscheiding

“Een helder stappenplan en een duidelijke procedure zijn essentieel voor een goed verloop van een echtscheiding.

We leggen in het eerste gesprek de procedure uit, bepalen samen met u een strategie en begeleiden u vervolgens bij het volledige traject.

Neem vrijblijvend contact met ons op voor een gratis eerste consult. In dit gesprek bekijken we wat de mogelijkheden zijn en wat de verdere procedure wordt.”

– Nicole Spermon-Ploegmakers

Procedure op tegenspraak

Een echtscheidingsprocedure loopt altijd via de rechtbank. Een procedure op tegenspraak wordt gevoerd wanneer het niet lukt om in onderling overleg met de partner tot afspraken over de echtscheiding te komen. Deze procedure begint altijd met een verzoekschrift dat – door een advocaat – bij de rechtbank wordt ingediend en vervolgens door een deurwaarder aan de partner wordt uitgereikt. Dit wordt zo door de wet voorgeschreven omdat de rechtbank er zeker van wil zijn dat de partner op de hoogte is van het ingediende verzoekschrift tot echtscheiding bij de rechtbank. In dit verzoekschrift kan naast de echtscheiding ook gevraagd worden om zogenaamde nevenvoorzieningen, bijvoorbeeld bij wie de kinderen blijven wonen na de echtscheiding of een bedrag aan alimentatie.

Als de partner het niet eens is met het verzoek kan deze verweer voeren, door binnen 6 weken na ontvangst van het verzoekschrift via de deurwaarder, bij de rechter door zijn of haar advocaat een verweerschrift te laten indienen. In dat verweerschrift kan de partner ook een ‘zelfstandig verzoek’ doen, waarin de partner vraagt om bepaalde nevenvoorzieningen te treffen. Hiertegen kan vervolgens door de ander weer verweer gevoerd worden.

Na ontvangst van alle stukken, zal de rechtbank een datum bepalen voor een mondelinge behandeling. Dit zal in een besloten zitting gebeuren, waarbij alleen partijen, de wederzijdse advocaten en mogelijk de Raad voor de Kinderbescherming aanwezig zijn. Binnen 4 weken na deze zitting doet de rechter een uitspraak, waarbij in ieder geval de echtscheiding wordt uitgesproken. Deze beslissing wordt toegezonden aan de advocaten.

Een huwelijk eindigt overigens pas daadwerkelijk wanneer de echtscheidingsbeschikking van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente. Uw advocaat zorgt hier voor.

Gezamenlijke echtscheiding

Een gezamenlijke echtscheiding kan een geschikte keuze zijn wanneer partijen het in grote lijnen met elkaar eens zijn over de gevolgen van de echtscheiding. Denkt u hierbij aan regelingen voor de kinderen, de partneralimentatie, verdeling van de gemeenschap, het gebruik van de echtelijke woning en de verdeling van de pensioenrechten.

Partijen hebben bij een gezamenlijke scheiding samen gesprekken met de advocaat. Tijdens één of meerdere gesprekken worden alle juridische gevolgen van de echtscheiding besproken. De echtscheidingsadvocaat geeft neutraal advies over de mogelijkheden en de bijbehorende rechten en plichten. De gemaakte afspraken worden uiteindelijk vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Afspraken over de kinderen worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Daarna dient de advocaat bij de rechtbank namens beide partners een (gezamenlijk) verzoekschrift in, waarna de rechter na een week of vier de beschikking afgeeft en de echtscheiding uitspreekt. Er vindt bij deze procedure geen mondelinge behandeling plaats. Deze procedure verloopt dus veel sneller dan een procedure op tegenspraak. Ook als deze procedure gevolgd wordt, is de scheiding pas officieel als deze is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente.

Mediation (echtscheidingsbemiddeling)

U heeft ook de mogelijkheid om met uw partner naar een mediator te gaan. Ook daarvoor kunt u bij ons kantoor terecht. De manier waarop uw echtscheiding bij mediation wordt geregeld is grotendeels gelijk aan de werkwijze zoals hierboven omschreven is onder het kopje: “gezamenlijke echtscheiding”. Meer informatie over mediation vindt u onder het kopje “mediation”.

Neem direct contact op

Wilt u een echtscheidingszaak, verbreking samenleving of ontbinding geregistreerd partnerschap voorleggen aan een advocaat of wilt u een vrijblijvende oriënterende afspraak maken? U kunt contact met ons opnemen door te bellen naar telefoonnummer 0346-561132 of het onderstaande contactformulier invullen.

Scroll naar boven