Veelgestelde vragen familierecht

Om u een beeld te geven van mogelijke zaken die een familierecht advocaat behandelt, hebben wij een lijst gemaakt met veelgestelde vragen over familierecht. Heeft u een andere vraag? U kunt uiteraard vrijblijvend contact opnemen met de advocaten van Patist & Ploegmakers Advocaten door te bellen naar 0346 56 11 32 of door te mailen naar [email protected].

Alimentatie

Kinderalimentatie
De kosten van minderjarige kinderen worden na een scheiding verdeeld tussen de ouders naar rato van hun inkomen (draagkracht). De ouder bij wie de kinderen op het adres zijn ingeschreven, is meestal de ouder die het grootste deel van de kosten van de kinderen betaalt. Ter compensatie daarvoor moet de andere ouder meestal een bedrag aan kinderalimentatie betalen. Hoe hoog die alimentatie moet zijn is sterk afhankelijk van de omstandigheden.

Partneralimentatie
Als u na een scheiding niet (volledig) in uw eigen levensonderhoud kunt voorzien, kunt u aanspraak maken op partneralimentatie. Naast behoefte aan uw zijde moet er bij uw ex-man ook financiële ruimte (draagkracht) zijn om alimentatie te betalen. Wij kunnen uiteraard voor u berekenen of u recht heeft op alimentatie. Alimentatie kan in onderling overleg door u en uw ex-partner worden afgesproken. Als u hier samen niet uitkomt, kan de rechter de hoogte van de alimentatie voor u en/of uw kinderen vaststellen. Bel met onze advocaat familierecht voor advies.

Als de alimentatiegerechtigde met een nieuwe partner trouwt of gaat samenwonen heeft dat zeker invloed op de partneralimentatie. In de wet is namelijk bepaald dat het recht op partneralimentatie dan vervalt en nooit meer herleeft. Wel moet dan komen vast te staan dat er sprake is van een samenleven als ware zij gehuwd. Als de alimentatieplichtige gaat samenwonen met een nieuwe partner kan dat van invloed zijn op de partneralimentatie. De woonlast die de alimentatieplichtige heeft wordt vanaf dat moment namelijk gedeeld met de nieuwe partner, wat mogelijk van invloed is op zijn draagkracht en daarmee op de alimentatie.

Of er reden is de alimentatie te stoppen of te wijzigen kunt u uiteraard aan één van onze familierecht advocaten voorleggen.

Wanneer uw ex-partner de alimentatie niet betaalt, raden wij u aan om contact op te nemen met hem of haar. Op deze manier kunt u proberen om samen tot een oplossing te komen. Indien u er met z’n tweeën niet uit komt, is het per situatie afhankelijk welke stappen u het beste kunt ondernemen. Als de plicht tot het betalen van alimentatie is vastgelegd in een beschikking van de rechtbank kan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) worden ingeschakeld, die de incasso van de alimentatie dan van u overneemt. Als de alimentatie alleen in een overeenkomst tussen u en uw ex-partner is vastgelegd, kunt u het beste even contact opnemen met één van onze familierecht advocaten.

Erkenning en gezag

Het kind, de erkenner, de moeder van het kind of het openbaar ministerie kunnen (onder bepaalde omstandigheden) bij de rechter een verzoek indienen om de erkenning te laten vernietigen. Dit verzoek kan door een advocaat familierecht worden gedaan op gronden dat de erkenner niet de biologische vader van het kind is. Dit verzoek kan door de moeder of erkenner alleen worden gedaan als er sprake is geweest van bedreiging, dwaling, bedrog of misbruik van omstandigheden en de erkenning daardoor tot stand gekomen is.

Als een kind uit een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt geboren oefenen de ouders automatisch gezamenlijk het gezag uit het kind. U hoeft dat dan dus apart aan te vragen.

Als u niet getrouwd bent met de moeder van het kind is dat mogelijk anders. 
Tot 1 januari 2023 verkreeg de ongehuwde vader niet automatisch het ouderlijk gezag over het kind als hij het kind erkende. Om het gezamenlijk ouderlijk gezag over het kind te krijgen, moest de vader na de geboorte samen met de moeder het gezamenlijk gezag laten aantekenen in het gezagsregister bij de rechtbank. Dat is inmiddels in de wet gewijzigd. 
Per 1 januari 2023 geldt dat de ongehuwde vader automatisch gezamenlijk gezag krijgt met de moeder als hij het kind erkent. Hierop bestaan wel een aantal uitzonderingen. Bijvoorbeeld als een vader met vervangende toestemming van de rechtbank het kind erkent, ontstaat er niet automatisch gezamenlijk gezag. 
Vaak komt een vader er pas achter dat hij geen gezag heeft over het kind, op het moment dat ouders uit elkaar gaan. Als de moeder dan geen toestemming geeft aan de vader om het gezamenlijk gezag te verkrijgen, kan de vader de rechtbank verzoeken hem gezamenlijk met de moeder het gezag te geven over het kind. Uitgangspunt is dat gezamenlijk gezag van beide ouders in het belang is van het kind en doorgaans zal een dergelijk verzoek dan ook worden toegewezen. Voorwaarde is wel dat de vader het kind heeft erkend, omdat er sprake moet zijn van een familieband, die essentieel is voor het uitoefenen van dat recht.

Naamswijziging

Om uw voornaam te wijzigen moet een procedure worden gevoerd via de rechtbank. Hier heeft u de hulp van een familierecht advocaat voor nodig. De rechtbank zal gaan beoordelen of er een voldoende zwaarwegend belang bestaat om te komen tot een wijziging, die voor moet gaan op het maatschappelijk belang (dat gediend is bij een continue naamsvoering).

Het wijzigen van de achternaam van een minderjarig kind (jonger dan 18 jaar) kan alleen in bepaalde situaties en er gelden strenge voorwaarden. Een verzoek tot het wijzigen van een achternaam kunt u indienen bij Justis. Meer informatie over deze procedure kunt u vinden op www.justis.nl.

Een meerderjarige (18 jaar of ouder) kan onder bepaalde voorwaarden zijn eigen achternaam laten wijzigen. Of de naamswijziging wordt toegewezen, beslist Justis namens de minister van Veiligheid en Justitie. Meer informatie over de mogelijkheden om een achternaam te wijzigen kunt u lezen op www.justis.nl.

Convenanten

Een convenant is een overeenkomst die vaak bij een echtscheidingsprocedure wordt gesloten tussen de scheidende partners. In een convenant worden afspraken vastgelegd over de gevolgen van een echtscheiding. U kunt daarbij denken aan afspraken over alimentatie, de verdeling van de huwelijksgoederengemeenschap of de afwikkeling huwelijkse voorwaarden en de verdeling van het pensioen. Deze schriftelijke overeenkomst wordt veelal opgesteld door de familierecht advocaat.

Wanneer u en uw ex-partner niet in overleg tot afspraken komen en er daarom geen convenant is, kan het zijn dat door de rechter beslissingen worden genomen over bijvoorbeeld de te betalen partneralimentatie en de verdeling van de huwelijksgemeenschap. Is er geen convenant en ook geen beslissing van de rechter over de verdeling van de huwelijksgoederengemeenschap, bestaat de kans dat er (jaren) na de echtscheiding onduidelijkheid ontstaat over wat er tussen u en uw ex-partner is afgesproken. Ook kan het zijn dat er formeel over de verdeling van de gemeenschap niets is afgesproken en kan daar mogelijk jaren later nog steeds aanspraak op worden gemaakt, wat grote (financiële) gevolgen kan hebben. Om dat te voorkomen, raden wij u aan dit direct bij de echtscheiding goed te regelen.

Verdeling van de huwelijksgoederengemeenschap

Door het starten van een echtscheidingsprocedure bij de rechtbank wordt de huwelijksgoederengemeenschap ontbonden. Als gevolg hiervan moet de gemeenschap worden verdeeld. Dat wordt in de praktijk ook wel boedelscheiding genoemd. Alle eigendommen en schulden- onder andere het huis, de hypotheek, bankrekeningen, de meubels in huis, polissen met een waarde, de auto, een vakantiewoning en de schulden – moeten dus verdeeld worden. Deze verdeling kan in onderling overleg gebeuren, maar als u daar niet uitkomt kunt u ook de rechter vragen de wijze van verdeling voor u vast te stellen. Voor advies neemt u contact op met een van onze advocaten.

Pensioen

Wanneer u en uw partner gaan scheiden, wordt volgens de wet het opgebouwde pensioen verdeeld. Het gaat enkel om het pensioen dat u en uw ex-partner tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben opgebouwd. U kunt hierover ook andere afspraken maken.

Scroll naar boven